Tapahtumat

Valtakunnalliset vankilalähetyspäivät 30.10. – 1.11.2020 Helsinki

Vankilatyötä tekevien kirkkojen ja herätysliikkeiden yhteistyönä järjestetään vuosittain valtakunnalliset vankilalähetyspäivät, joita isännöi joka vuosi eri kirkkokunta. Kristittyjen yhteiset vankilalähetyspäivät järjestetään vuonna 2020 jo 65.kerran. Tänä vuonna paikkana on Helsinki, isäntäkirkkokuntana evankelisluterilainen kirkko ja isäntäseurakuntana Helsingin seurakuntien erityisdiakoniatyön yksikkö. Tapahtumapaikkana on erityisdiakonian Hermannin diakonia talo.

Järjestäjinä ovat Evankelisluterilainen kirkko, Helluntaiherätys, Pelastusarmeija, Vapaakirkko, ja Adventtikirkko. Kirkkokuntien vankilatyön edustajat yhdessä vastaavat päivien ohjelmasta.

Kaksipäiväinen tapahtuma alkaa perjantaina klo 14.30 ja ohjelmaa on n. klo 21 asti. Lauantaina ohjelma alkaa klo 9 ja päättyy n. klo 21. Sunnuntaina ohjelma alkaa klo 9 ja päättyy klo 12.

Ohjelma on suunnattu vankilatyössä olevien lisäksi kaikille kiinnostuneille. Myös vankeja ja heidän omaisiaan sekä vankeinhoitotehtävissä toimivia odotetaan päiville. Päivien ohjelma on maksuton, lukuun ottamatta perjantai-illan teatteriohjelmaa (lippu 10€). Päivien tapahtumapaikalla on mahdollisuus kohtuuhintaiseen ruokailuun, maksu paikan päällä.

Päivien ohjelma julkaistaan kirkkokuntien vankilatyön yhteistyöverkoston sivuilla www.kirkotvankilassa.fi sekä järjestävien kirkkokuntien omilla verkkosivuilla.

Lauantain ja sunnuntain ohjelma koostuu jumalanpalveluksesta, hartauksista, puhetilaisuuksista, musiikista ja rukouksesta sekä lauantaiaamun hengellisen vankilatyön vapaaehtoistyön kokoontumisesta.

Perjantaina päivien aattopäivän ohjelma on Kristillisen vankila- ja kriminaalityön yhteistyöverkoston järjestämä hengellisen vankilatyön toimijoiden yhteistyökokous klo 14.30-18 sekä teatteri-ilta klo 19-21.

Yhteistyökokouksen tavoite on kartoittaa, arvioida ja käydä keskustelua hengellisen vankilatyön tilanteesta ja kehittämistarpeista. Erityisesti tilaisuudella pyritään tukemaan hengellisen vankilatyön toimijoiden yhteistyötä yli kirkkokuntarajojen. Hengellinen vankilatyö ymmärretään tässä yhteydessä koko laajuudessaan, sisältäen vankiloissa tehtävän työn lisäksi vapautuneiden tuen, yhdyskuntaseuraamuksia suorittavien tuen, sekä perheiden ja läheisten tuen. Lisäksi kokoontumiseen sisältyy seminaariosuus, joka sisältää kaksi hengellistä vankilatyötä koskevaa esitelmää.

Perjantain teatteri-illan ohjelma koostuu kolmesta esityksestä, joista vastaavat Porttiteatteri (helsinkiläinen 2015 perustettu vapautumisvaiheessa olevien ja vapautuneiden vankien teatteriseurue), Jyväskyläläinen stand up -koomikko ja tunnustuksellisena kristitty Mikko Vaismaa sekä Kansan raamattuseuran Torstaiteatteri. Esitykset ovat niiden tuottajille ammattityötä, jonka vuoksi teatteri-ilta on maksullinen, liput 10€ aikuiselta.


Kristillisen vankilatyön yhteistyökokous ja seminaari 30.10.2020 Helsinki

Kristillisen vankila- ja kriminaalityön yhteistyöverkosto järjestää hengellisen vankilatyön toimijoille yhteistyökokouksen vankilalähetyspäivien yhteydessä perjantaina 30.10.2020 klo 14.30-18. Yhteistyökokouksen tavoite on kartoittaa, arvioida ja käydä keskustelua hengellisen vankilatyön tilanteesta ja kehittämistarpeista. Erityisesti tilaisuudella pyritään tukemaan hengellisen vankilatyön toimijoiden yhteistyötä yli kirkkokuntarajojen. Hengellinen vankilatyö ymmärretään tässä yhteydessä koko laajuudessaan, sisältäen vankiloissa tehtävän työn lisäksi vapautuneiden tuen, yhdyskuntaseuraamuksia suorittavien tuen, sekä perheiden ja läheisten tuen. Lisäksi kokoontumiseen sisältyy seminaariosuus, joka sisältää kaksi hengellistä vankilatyötä koskevaa esitelmää. Ohjelma julkaistaan samalla kun vankilalähetyspäivien ohjelma.


Restoratiivinen oikeus yhteiskunnallisena voimavarana – mahdollisuudet ja haasteet 2020 -luvulla

Oikeusministeriö, Kirkkohallitus, Kriminaalihuollon tukisäätiö ja Silta-Valmennusyhdistys järjestävät 5.11.2020 asiantuntijaseminaarin, jossa tarkastellaan, miten suomalaista yhteiskuntaa voidaan kehittää sovittelevammaksi ja avoimemmaksi restoratiivisia käytäntöjä hyödyntäen. Seminaarin keynote-puhujat tarkastelevat restoratiivisen oikeuden kysymyksiä sekä kansainvälisesti että Suomen kannalta. Työryhmissä käsitellään restoratiivisen oikeuden toteutuksen käytännön kysymyksiä ja hyviä käytäntöjä vakavien rikosten jälkeisten haittojen vähentämiseksi sekä konfliktien ja rikoshaittojen ehkäisemiseksi asuinyhteisöissä. Työryhmissä pohditaan myös restoratiivisen oikeuden yhteistyörakenteiden kehittämistä sekä kansainvälisiä näkökohtia ja ideoita restoratiiviseen oikeuteen.

Seminaariin ovat tervetulleita restoratiivisen oikeuden kysymyksistä ja kehittämisestä kiinnostuneet osallistujat sekä julkishallinnon (valtionhallinto, kunnat) että kansalaisyhteiskunnan (kolmannen sektorin ja kirkollisen kentän) toimijat.

Seminaari järjestetään Kirkkohallituksessa (Eteläranta 8) 5.11.2020 klo 9-16, (kahvitarjoilu 8.30-9, mahdollisuus seminaarin päätteeksi vapaamuotoiseen yhdessäoloon 16.30-18). Kokoukset järjestetään yleisten terveysturvaohjeiden mukaan. Seminaariin on mahdollista osallistua myös kokonaan tai osittain etäyhteydellä. Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan osallistumistapa.

Seminaari on maksuton.

Ilmoittautuminen 30.10.2020 mennessä täällä.

Tiedustelut:

Seminaarin sisältöä koskevat tiedustelut, Sami Puumala, Kirkkohallitus, sami.puumala@evl.fi, 0503402758

Seminaariin ilmoittautumista ja osallistumisen käytäntöjä koskevat tiedustelut miisa.poyry@evl.fi, 040688627